Kolla våra rätter
Balkanburgare - Pljeskavica
Pljeskavica är till utsseendet nära besläktad med hamburgaren men till skillnad från den senare som görs på nötkött gör vi vår pljeskavica på 100% rent kalvkött. Serveras i varm pitabröd med fetaoströra, hemlagad ajvar, sallad, tomater och röd lök.
Balkanjärpar - Ćevapčići
Ćevapčići kom till Balkan med de Ottomanska erövrarna. De görs på ett antal olika sätt i olika delar av Balkan. Våra ćevapčići görs enligt Leskovac-receptet, ett område vida känt för sin grilltradition. Vi använder bara 100% rent kavlkött i processen. Serveras i varma pitabröd med fetaoströra, hemmagjord ajvar, grösaker, tomater och röd lök.
Leskovac Fritters
Gjorda på 100 % rent kalvkött, rökt fläsk, ostkuber och vitlök enligt originalrecept från Leskovacområdet. Serveras med fetaoströra, ajvar och grönsaker i specialpitabröd. Vi är de enda i Stockholmsområdet som erbjuder denna rätt.
Fyllda torkade paprikor
Röda Kápia paprikor som efter höstens skörd lufttorkas i stora kransar. Innan tillagning blötläggs de och fylls med blandfärs, ris och kryddor. Den här rätten har ett distinkt geografiskt ursprung då den hör hemma i västra Bulgarien, södra Serbien och Makedonien. En rätt med mycket smak som alla gärna återvänder till. Serveras med sallad, yoghurt och varm pitabröd.
Leskovac röran - Mućkalica
Det som cocktail är för drinkar det är mućkalica för grillade rätter. Olika sorters grillat kött och/eller korv (gärna lite spicy) kokas ihop i en gryta med mycket grönsaker och kryddor. Att köttbitarna grillas först ger den speciella smaken.
Kåldolmar - Sarma
En vanlig rätt i många matkulturer, även den svenska. Den här Balkan-varianten görs på surkålsblad, blandfärs, ris, kryddor. Det rökta fläsket som ligger inkilad mellan dolmarna medan de puttrar långsamt i ugnen bidrar till dess unika smak.
Ungsbakade bönor - Prebranac
Till den här rätten duger bara vita bönor från Tetovo området i Makedonien. De kokas i omgångar med grönsaker, vitlök och kryddor och bakas sedan i ugn. Den är jättegod med en grillad kryddig korv till eller bara för sig själv och då passar den även för vegetarianer. Sallad och varm pitabröd ingår.
Fyllda paprikor
Till skillnad från de svenska recepten används på Balkan vita Kápia paprikor, med brynt blandfärs, ris och kryddor blir det en enastående smakupplevelse.
Goulash
En variant av den medeltida ungerska rätten som åts av herdarna på Panoniens stäpper. Det är en gryta, vanligtvis gjord med nötkött, kalvkött eller fläsk, men också med viltkött som vilt, hjort och vildsvin (då kallas den för Jägargoulash). Övriga ingredienser är lök, paprika och smör eller olja och andra ingredienser vitlök, persilja, kycklingpeppar, svartpeppar, kanel, paprikor, morötter, tomater, rött vin, svamp , bacon. Serveras med makaroner eller potatismos.
Djuvech
En gryta som påminner om Ratatouille med mycket grönsaker och kryddor och med eller utan inslag av kött som kan vara fläsk, kyckling, lamm eller nöt. Vanlig över hela Balkan.
Ostpaj - Gibanica
En traditionell serbisk ostpaj med ägg och ost som är jättepopulär över hela Balkan. En av de mest populära och lättast igenkända pajerna från Balkan som passar lika bra i en festmåltid som en vanlig middag. Med yoghurt och sallad till blir den en underbar lunchrätt.
Sarajevo burek
En form av paj som i olika varianter finns över hela Balkan och Mellanöstern. Den bakas med tunna filodegsplattor och vi fyller den antingen med kött eller med fetaost/spenat. Med kall yoghurt till får man en riktig smakupplevelse.
Balkanburgare - Pljeskavica
Pljeskavica är till utsseendet nära besläktad med hamburgaren men till skillnad från den senare som görs på nötkött gör vi vår pljeskavica på 100% rent kalvkött. Serveras i varm pitabröd med fetaoströra, hemlagad ajvar, sallad, tomater och röd lök.
Fyllda torkade paprikor
Röda Kápia paprikor som efter höstens skörd lufttorkas i stora kransar. Innan tillagning blötläggs de och fylls med blandfärs, ris och kryddor. Den här rätten har ett distinkt geografiskt ursprung då den hör hemma i västra Bulgarien, södra Serbien och Makedonien. En rätt med mycket smak som alla gärna återvänder till. Serveras med sallad, yoghurt och varm pitabröd.
Balkanjärpar - Ćevapčići
Ćevapčići kom till Balkan med de Ottomanska erövrarna. De görs på ett antal olika sätt i olika delar av Balkan. Våra ćevapčići görs enligt Leskovac-receptet, ett område vida känt för sin grilltradition. Vi använder bara 100% rent kavlkött i processen. Serveras i varma pitabröd med fetaoströra, hemmagjord ajvar, grösaker, tomater och röd lök.
Leskovac röran - Mućkalica
Det som cocktail är för drinkar det är mućkalica för grillade rätter. Olika sorters grillat kött och/eller korv (gärna lite spicy) kokas ihop i en gryta med mycket grönsaker och kryddor. Att köttbitarna grillas först ger den speciella smaken.