Om maten på Balkan

 

Väldigt många i Sverige känner till pljeskavica och cevapcici (eller förkortat cevapi). Det är dock få svenskar som har blivit bekanta med husmanskosten på Balkan, sådant som har serverats på middagsborden hemma hos vanlig folk i generationer. Det är den maten vi speciellt vill lyfta fram.

Balkan är till stora delar än i dag ett lantbrukssamhälle. Därför utgör färska och inlagda grönsaker än bas i nästan alla rätter. Det är först de senaste deceniernas industroaliserin av köttproduktionen som har möjliggjort även för den genomsnittliga familjen att använda kött mera till vardags.

Dess geografiska position, i skärningspunkten mellan Orienten och Västeuropa har också satt spår i matkulturen där många rätter har kommit med erövrarna och den främmande härskarklassen men har av invånarna fått en lokal variant och unika smaktouch.

Även om det självklart finns undantag har många rätter under seklernas folkomflyttningar inom Balkan fått ännu fler varianter så att det i dag är svårt att hävda att en rätt är typisk för visst folkslag. Vårt mål är att vid olika tillfällen försöka presentera olika varianter på samma rätt, så även om du har testat maten hos oss en gång kan samma rätt smaka lite annorlunda nästa gång.
Med allt detta sagt återstår bara en sak att säga - Välkomna och låt det er väl smaka.